Сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt погодилися сплачувати "податок на Google",

гетманцев

Сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt погодилися сплачувати в Україні так званий "податок на Google".

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтервʼю українській редакції Forbes.

На думку нардепа, оподаткування нерезидентів дуже ускладнене. Тому, за його словами, податок на Google базується на здоровому глузді компаній та їхньому свідомому підпорядкуванні податковим нормам країн, у яких вони оперують.

Гетманцев зазначив, що великі компанії на кшталт Google, Facebook, Apple зареєструвалися добровільно і сплачують цей податок. "Бо якщо вони порушуватимуть податкове законодавство, репутаційно втратять більше", – сказав нардеп.

За його словами, податкова бачить, які послуги з електронної комерції є на ринку. Тим, хто не зареєструвався, надсилає листи з пропозицією це зробити. "Наприклад, на пропозиції податкової відгукнулися сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt. Вдячний компаніям за свідому позицію", – сказав Гетманцев.

Він зазначив, що задоволений надходженнями з цього податку. "Цього року – це майже 8 млрд₴ Потенціал до зростання невеликий – близько 10%", – додав Гетманцев.

Як повідомлялося, у червні 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон №1525-ІХ, яким запроваджено 20% ПДВ на онлайн-послуги, які компанії-нерезиденти надають українським користувачам.

За цим законом, іноземні компанії, які постачають українцям електронні послуги (Apple, Google, Netflix, Wargaming та інші), зобов’язані зареєструватись платниками податку на додану вартість, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік.

Докладніше про введення такого податку читайте у матеріалі: В Україні можуть запровадити налог на Google, Facebook, Netflix, Youtube. Кого це стосується?

Автор: Юлiя Недашківська

Аналитика

Теги