"Автосалони пусті": Українці кинулися скуповувати автомобілі до запровадження нового податку

авто,автономери,номери,автомобільні

Ініціатива уряду запровадити військовий збір у розмірі 15% на придбання автомобілів спричинила ажіотажний попит на нові авто.

Про це генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко повідомив галузевому виданню AUTO-Consulting.

За його словами, за пʼятницю і першу половину суботи покупці викупили всі автомобілі, які були у наявності, і тепер автосалони пусті.

Він пояснив, що покупці намагаються швидко придбати автівки, які є у наявності, щоб уникнути сплати додаткових 15% нового податку. Але такий ефект буде недовгим, бо потім продажі зупиняться, вважають у ВААІД.

За оцінками асоціації, через це можуть знизитися навіть надходження у вигляді чинної норми про 5% пенсійного збору при купівлі нових авто, бо до податкового навантаження у розмірі 20% при купівлі автомобіля покупці звикатимуть дуже довго.

Читайте також: Попит українців на китайські авто зріс у півтора раза. Найпопулярніші моделі

Як повідомлялося, минулого тижня Кабінет міністрів схвалив та вніс до Верховної Ради законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, яким пропонується підвищити податки на загальну суму 140 мільярдів гривень до кінця року. Серед іншого, уряд пропонує запровадити 15% військового збору при купівлі нових авто.

Водночас пропонується внести зміни до держбюджету на 2024 рік, збільшивши видатки на сили оборони та безпеки на 495,3 млрд₴

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги