Кабмін доручив провести аудит системи блокування податкових накладних

податкова,накладна,дпс,накладні,податкові

Кабінет Міністрів України доручив Міністерству фінансів , Державній аудиторській службі та Державній податковій службі протягом шести місяців провести аудит системи блокування податкових накладних.

Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Доручено [...] Міністерству фінансів разом із Державною аудиторською службою та Державною податковою службою [...] провести протягом шести місяців аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних та процедур і критеріїв їх розблокування", – написав Мельничук.

Аудит буде стосуватися періоду 2021-2023 років.

Він передбачений рішенням Ради національної безпеки й оборони України від 23 січня 2024 року.

Проблема блокування податкових накладних

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що частка заблокованих податкових накладних та розрахунків коригування Системою моніторингу критеріїв оцінки ризиковості (СМКОР) у березні 2024 року знизилася до мінімуму за останні два роки.

Він тоді додав, що починаючи з вересня 2023 року також спостерігається тенденція до зменшення рішень щодо включення платників до переліку ризикових.

"В порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник зменшився на 48%. А загальна кількість платників, що включені до переліку ризикових станом на 1 березня є меншою на 12,9% рік до року", – додав Гетманцев.

До того Гетманцев визнавав, що повністю вирішити проблему з блокуванням податкових накладних "білого" бізнесу неможливо, але її потрібно зменшити.

Детальніше читайте у матеріалі БізнесЦензор: "Чому кожен десятий український бізнес стикається з блокуванням податкових накладних".

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги