"єВідновлення": Найчастіше нове житло замість зруйнованого купують у Київській області

строительство,жилье,недвижимость,квартира,дом,новостройка

Чверть українців, які отримали житлові сертифікати "єВідновлення" вже використали їх на придбання нової домівки. Станом на 5 березня вже 1 тис. українських родин придбала нове житло за кошти програми компенсацій за знищене житло й за останній місяць кількість угод купівлі-продажу житла в обмін на житловий сертифікат "єВідновлення" зросла вдвічі.

Про це розповіла голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.

За її словами, загальна сума коштів, використаних українцями на нове житло, перевищила 2 млрд грн. Ще на майже 1 млрд грн власники 446 житлових сертифікатів кошти забронювали. Це означає, що вони вже визначилися з об’єктом і протягом 30 днів мають укласти угоду купівлі-продажу.

Найбільше купують нове житло на Київщині, де сума всіх укладених угод вже перевищила 1 млрд грн.

Друге місце посідає місто Київ, де використали сертифікатів на загальну суму 413 млн₴ На третьому місці опинилась Харківщина, де сума використаних сертифікатів перевищила 185 млн₴

Найбільшу кількість угод, укладених в обмін на сертифікат "єВідновлення", зафіксовано в категорії придбання квартир у багатоповерхових будинках – 684.

Приватні будинки завдяки програмі компенсацій купили 202 власники житлових сертифікатів.

Більшість угод – вторинний ринок.

Як отримати компенсацію за знищене житло

Алгоритм наступний:

  • подати за допомогою порталу або застосунку "Дія" інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло;
  • подати заяву за компенсацію через портал або застосунок "Дія", через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або в нотаріуса. Перед поданням заяви через ЦНАП, переконайтеся, що об’єкт зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Без цього отримати компенсацію не вдасться;
  • дочекатися, доки житло обстежить комісія – це відбудеться протягом 30 днів. Вона й винесе рішення про надання компенсації;
  • отримати в застосунку "Дія" житловий сертифікат;
  • вибрати нове житло та забронювати кошти на нього в "Ді"ї. Протягом п’яти робочих днів у застосунку надійде підтвердження про бронювання;
  • припинити право власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. Упродовж 5 днів кошти надійдуть продавцю.

Нагадаймо, 1 серпня 2023 року програму компенсацій "єВідновлення" розширили для власників знищеного житла. Станом на сьогодні українці подали на це 10 772 заяв і 7 141 заява вже відпрацьована.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги