Держава почне здавати житло в оренду

квартира,аренда,покупка,дом

Державна "Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло") розробляє програми оренди житла з правом викупу та соціальної оренди житла.

Ці програми мають допомогти задовольнити соціальний запит на доступне житло, який зріс унаслідок війни, повідомили у пресслужбі "Укрфінжитла" агентству Інтерфакс-Україна.

В компанії уточнили, наразі активна робота триває над програмою оренди житла з правом викупу. Формат rent to own передбачає, що людина спочатку орендує вибране житло протягом обмеженого періоду часу, разом зі сплатою орендних платежів накопичує кошти на сплату першого внеску і потім угода перетворюється на звичайний кредит.

"Поки що не готові озвучувати деталі щодо ставок, термінів і учасників. Більше конкретики ви почуєте після всіх етапів обговорення з представниками уряду", – повідомили у компанії.

Раніше Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга Народу" Олена Шуляк розповідала, що в Україні можуть запровадити соціальну оренду житла для вирішення питання внутрішньо переміщених громадян та осіб, які потребують підтримки держави у вирішенні житлового питання. Подібний інструмент закладають у законопроєкт про основні засади житлової політики.

За її словами, ставка оренди соціального житла буде нижчою за ринкову, а усі надходження орендних платежів спрямовуватимуть до револьверного фонду, з якого надалі будуватимуть нове житло. Шуляк уточнювала, що орендодавцем і власником такого житла будуть місцеві громади.

Читайте також: Пільгову іпотеку видаватимуть тільки на житло від забудовників, – "Укрфінжитло"

Як повідомлялося, "Укрфінжитло" відповідає за державну програму пільгової іпотеки "єОселя". Для фінансування цієї програми наприкінці грудня 2022 року Кабінет міністрів докапіталізував "Укрфінжитло" на 30 мільярдів гривень шляхом випуску облігацій державної позики. Наприкінці 2021 року Кабінет міністрів вже влив у капітал ПрАТ "Укрфінжитло" облігації внутрішньої держпозики на 20 млрд₴

З 11 листопада 2022 року головою правління ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло") призначено Євгена Мецгера, який раніше зі скандалом звільнився з посади голови державного "Укрексімбанку" після нападу на журналістів. Напад стався після запитання щодо виданого банком кредиту на $60 млн під заставу спірного ТРЦ SkyMall фірмам маловідомого бізнесмена, чия компанія працювала на окупованому Донбасі та сплачувала податки окупаційній владі.

Прокуратура повідомила про підозру Мецгеру та двом посадовим особам "Укрексімбанку" за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Суд визначив покарання Мецгеру у вигляді штрафу без позбавлення права займати певні посади.

До призначення головою "Укрексімбанку" Євген Мецгер був заступником вже колишнього голови НБУ Кирила Шевченка в "Укргазбанку". А його дружину Юлію Мецгер у 2019 році президент Володимир Зеленський призначив до наглядової ради "Приватбанку". Після цього виявилося, що вона є кумою подруги та ексколеги президента Олени Кравець.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги