Самі собі прометеї: де взяти кошти на енергозабезпечення будинку?

Прем’єр Денис Шмигаль під час поїздки до Львівської та Волинської областей з перевіркою будівництва другого рівня захисту енергетичних підстанцій.
Прем’єр Денис Шмигаль під час поїздки до Львівської та Волинської областей з перевіркою будівництва другого рівня захисту енергетичних підстанцій.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль ще в травні пообіцяв, що Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури (яке, до слова, після звільнення 9 травня віцепрем’єра Олександра Кубракова досі лишається без очільника) й Фонду енергоефективності доручать разом з місцевими керівниками пропрацювати програми мінімальної енергетичної незалежності громад й окремих багатоквартирних будинків.

«Має бути забезпечено роботу ліфтів, помп для водопостачання на верхні поверхи, окрема робота по генераторах і сонячних панелях», — підкреслив Шмигаль, нагадавши, що ОСББ можуть отримати компенсацію від Фонду енергоефективності за встановлення сонячних електростанцій і теплових насосів для опалення. Це гранти в розмірі до 2 млн грн: «Тобто держава дає кошти, аби люди поліпшували умови свого енергозабезпечення. Місцева влада має також активно включатися в усі ці процеси».

Про запущену на тлі гострого дефіциту електроенергії в Україні програму державних субсидій на закупівлю систем автономного енерго- й теплопостачання для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Денис Шмигаль нагадав нещодавно в ефірі телемарафону.

За його словами, ОСББ можуть отримати безповоротні гранти: у розмірі до 1 млн грн — аби встановити сонячні електростанції, до 2 млн грн — на теплові насоси для опалення.

«У країні майже 40 тисяч ОСББ. Для них діє спеціальна програма «ГрінДІМ», запущена Фондом енергоефективності. Уже отримали першу заявку з Дрогобича Львівської області. ОСББ встановлює сонячну електростанцію потужністю 36 кВт. Фонд енергоефективності безповоротно відшкодує 70 % витрат», — повідомив Шмигаль і закликав українців підштовхувати свої ОСББ до участі в цій програмі, щоб робити будинки енергонезалежними.

Сонячні панелі на даху ОСББ «Художник» у Києві.
Сонячні панелі на даху ОСББ «Художник» у Києві.

«ГрінДІМ» та інші

«ГрінДІМ» — нова програма Фонду енергоефективності (державної установи, яка надає інструменти для термореновації та відновлення багатоквартирних будинків з ОСББ). Учасниками програми можуть стати ОСББ, які створені й діють відповідно до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року №2866-III, а також житлово-будівельні кооперативи (ЖБК), сформовані відповідно до Закону України «Про кооперацію» від 10 липня 2003 року №1087-IV, що представляють співвласників багатоквартирних будинків, у яких вони діють. Програма відшкодовує встановлення сонячних станцій, теплових насосів і супутнього обладнання. З етапами участі у програмі «ГрінДІМ» можна ознайомитися на сайті Фонду.

Ще одна програма Фонду енергоефективності — енергомодернізації багатоквартирних будинків — має назву «Енергодім». «Зі своїм ОСББ ініціюйте проведення енергетичного аудиту, оновлення внутрішніх систем тепла і води. Енергоаудитор допоможе вибрати індивідуальний комплекс енергоефективних заходів для вашого будинку, а ми відшкодуємо до 70 % витрат на термомодернізацію», — йдеться на сайті Фонду.

Хоч програму «Енергодім» реалізують з 2019 року, даних про кількість її учасників й успішно реалізовані проєкти на сайті знайти не вдалося.

Київ попереду

Заступник міського голови столиці Петро Пантелеєв в інтерв’ю «Економічній правді» повідомив, що завдяки механізму компенсації за резервні джерела живлення «75 / 25 %», розрахованому на встановлення генераторів, безперебійників, інверторів, сонячних панелей для безперебійного водопостачання і роботи ліфтів, у сотнях житлових будинків уже є понад 670 одиниць обладнання.

«У програми "75 / 25 %" немає обмеження фінансування, і я зараз не жартую, — сказав Пантелеєв. — Усі заявки будуть погоджувати, додаватимемо стільки коштів, скільки треба». За його словами, пропозиція чинна не лише для ОСББ і ЖБК, але й для будинків з управлінськими компаніями. Водночас на запитання, чи розробляють програму компенсації купівлі сонячних батарей для фізосіб, пан Пантелеєв відповів, що «будинок — це елемент такої собі ешелонованої енергетичної оборони. Кожна квартира окремо не розв’яже питання водопостачання, роботи насосного обладнання для належної роботи опалення. Але його реально вирішити, об’єднавшись із сусідами, витративши трохи зусиль і коштів, отримавши від міста допомогу».

Пантелеєв під час інспекції теплопункту в Києві.
Пантелеєв під час інспекції теплопункту в Києві.

Петро Пантелеєв нагадав про ще два інструменти співфінансування, якими можуть скористатися мешканці столиці (про них йшлося і в публікації LB.ua): конкурс енергоефективних проєктів для ОСББ і ЖБК «70 / 30 %» і програма капітальних ремонтів, яку виконують через районні адміністрації та яка працює не лише для ОСББ і ЖБК, а для всіх будинків. А також про програму співфінансування «70 / 30 %» на тепломодернізацію будинків, учасники якої передусім замінюють теплові пункти й вікна, утеплюють фасад, а потім ізолюють труби.

Кредити для бізнесу і не тільки

На засіданні уряду 7 червня прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів України готує програму пільгового кредитування на закупівлю енергообладнання для громадян і бізнесу.

«Щодо розширення генерації. Зараз робимо ставку на децентралізовану енергосистему. Разом з парламентом готуємо законопроєкт про те, щоб зняти мито й ПДВ на ввезення всього енергетичного обладнання, а також прибрати всі митні формальності. Готуємо програму пільгового кредитування на закупівлю енергообладнання як для громадян, так і для бізнесу», — сказав він.

Поки уряд готує програму, ПриватБанк повідомив, що починає фінансувати проєкти альтернативного енергозабезпечення.

СЕС на даху будинку ОСББ «Паркові вежі», Львів
СЕС на даху будинку ОСББ «Паркові вежі», Львів

Пропонують кредит на купівлю сонячних і газопоршневих електростанцій, електрогенераторів, джерел безперебійного живлення, твердопаливних котлів тощо терміном до п’яти років. Вартість фінансування — згідно з умовами програми «Доступні кредити 5–7–9 %». Позики можуть отримати ФОПи та юридичні особи, однак уже є запит на такі інструменти від приватних домогосподарств.

Про те, що сонячна станція є найефективнішим способом, окрім дизельних генераторів, забезпечити власною електроенергією малий бізнес, говорили й банкіри-учасники круглого столу «Енергонезалежність під час війни: як забезпечити безперебійну роботу бізнесу», проведеного «Фінансовим клубом».

«Сонячні батареї — це рішення для середнього і малого бізнесу, для фізосіб. Це не просто встановлення сонячних панелей. Це комплекс — і накопичувачі, і інвертори, це готове рішення під ключ, яке ми разом з партнерами готові реалізовувати й фінансувати», — зазначила Олена Дмітрієва, перша заступниця голови правління банку «Глобус».

LB.ua має намір продовжити тему. Повідомляйте нам про свій досвід (і позитивний, і негативний) і результати зусиль з перетворення домівок у більш затишні й енергонезалежні.

Аналитика

Теги