У Тбілісі під час акції проти закону про «іноагентів» силовики застосували перцевий газ

Внаслідок застосування силовиками спецзасобів постраждали кілька громадян

У Тбілісі біля будівлі парламенту Грузії силовики застосували перцевий газ під час акції проти законопроєкту «про прозорість іноземного впливу» , який опозиція називає аналогом російського закону про так званих іноагентів. Повідомляється також про сутички мітингувальників із поліцейськими.

Як повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу», внаслідок застосування силовиками спецзасобів постраждали кілька громадян. Наразі допомогу надали 20 громадянам, на місці працює кілька бригад швидкої допомоги.

У МВС Грузії стверджують, що газ застосували через «непідкорення законним вимогам співробітників правоохоронних органів».

Ввечері 30 квітня у Тбілісі представники неурядового сектору, громадянські активісти, опозиція й молодіжні організації і рухи перекрили проспект Руставелі, закликаючи владну партію негайно відкликати суперечливий законопроєкт.

30 квітня законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» був винесений на розгляд парламенту Грузії у другому читанні, втім лідер парламентської більшості Мамука Мдінарадзе заявив, що його обговорення може тривати кілька днів.

Більшість парламенту Грузії 17 квітня схвалила документ у першому читанні. Партія «Грузинська мрія» стверджує, що законопроєкт має на меті стимулювати прозорість неурядових організацій і засобів інформації, фінансованих з-за кордону.

План влади викликає спротив значної частини суспільства. У Тбілісі та інших містах Грузії відбуваються масові мітинги із закликами до владної політичної команди відкликати законопроєкт. Громадські організації та опозиційні партії називають закон «російським» і вважають, що метою «Грузинської мрії» є ліквідація організацій, які опікуються розвитком демократії, і блокування процесу вступу до Євросоюзу.

Євросоюз і Сполучені Штати неодноразово попереджали грузинську владу про те, що ухвалення закону негативно вплине на просування Грузії на шляху до Євросоюзу.

Законопроєкт, ініційований парламентською більшістю «Грузинської мрії», оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, «організаціями, що захищають інтереси іноземної держави». Вони мають бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та щороку заповнювати фінансову декларацію.

Неурядові та медійні організації, які фінансуються західними донорами, стверджують, що їхні доходи вже задекларовані та прозорі, тому справжня мета влади – обмежити діяльність організацій, які опікуються правами людини, питаннями корупції та іншими.

Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні, «Грузинська мрія» може в середині травня.

Форум

Аналитика

Теги