У Київській області розпочався Всесвітній тиждень імунізації (ВІДЕО)

У Київській області розпочався Всесвітній тиждень імунізації (ВІДЕО)

З 24 по 30 квітня на Київщині триватимуть заходи до Всесвітнього тижня імунізації

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на брифінг КОВА.

Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b. Дорослі повинні кожні 10 років ревакцинуватися від дифтерії та правцю.

Вакцинація за цим календарем, а також від COVID-19 гарантована державою.

На сьогодні заклади охорони здоров’я Київської області забезпечені всіма 10 вакцинами від хвороб, перелік яких входить до календаря щеплень. Діти та дорослі можуть вакцинуватися від таких хвороб безоплатно в будь-якому комунальному або приватному медичному закладі, який уклав договір із НСЗУ.

Для того щоб запобігти спалахам хвороб та захистити тих людей, яким за віком чи через важкі хвороби та стани тимчасово не можна вакцинуватися від певних хвороб, потрібен колективний імунітет. Для цього 95% дітей мають бути щеплені всім, передбаченим у їхньому віці, а не менше 80% дорослих – вчасно робити бустерні щеплення.

Особливу увагу хочу звернути на вакцинацію від кашлюка, який в Україні знову стає актуальною проблемою. За перші два місяці 2024 року випадки захворювання кашлюком значно зросли порівняно з попереднім роком. Вакцинація є основним засобом профілактики цієї хвороби,

– наголосила завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ "Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України" Наталія Головінська.

Фахівці зазначають, що у 2023 році вдалося досягти певного прогресу охоплення щепленнями, зокрема від кору, паротиту та краснухи. Однак ще не повернулися до довоєнного рівня показники з вакцинації дітей проти гемофільної інфекції та ревакцинації 16-річних дітей проти дифтерії та правцю. Загалом охоплення плановими щепленнями у 2023 році від жодної з інфекцій не сягнули рекомендованих ВООЗ 95% і є недостатніми для забезпечення колективного імунітету.

Нагадаймо, що у Бучі відкрили Амбулаторію №6.

Аналитика

Теги