Аудит освіти в Києві виявив неефективних витрат бюджетних коштів на понад 400 мільйонів

школа,вчитель

Під час аудиту Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації виявлено багаторічні численні порушення з боку столичних посадовців.

Про це йдеться в повідомленні Державної аудиторської служби.

Зокрема, неефективно витрачались кошти на підготовку спеціалістів робітничих професій для столиці. Випускники, на навчання яких впродовж 3,5 року скеровано близько 300 млн грн, в подальшому у Києві так і не працевлаштувались або працюють не за спеціальністю.

Значна частина витрат зі столичного бюджету пішла на будівництво чи реконструкцію закладів освіти, які по факту до цього часу так і не з’явилися або так і не дочекалися своєї реконструкції.

Так, 37 млн грн витрачено на розробку проєктної документації, яка теоретично готувалася для будівництва та реконструкції 15 закладів освіти. Фактично роботи так і не розпочалися. Більше того – після внесення у 2022-2023 роках ряду законодавчих змін, ці проєктні рішення потребують коригувань, а відповідно – додаткових фінансових витрат.

При цьому понад 81 млн грн було скеровано на зведення дитячого садку № 536 на вулиці Бахмацька, 35, будівництво якого завершилося в 2021 році.

Незважаючи на існуючий гострий дефіцит садочків в густонаселених районах Києва та на багаторічну чергу до них, згаданий дошкільний заклад два роки не вводився в експлуатацію.

Також майже 3 млн грн було витрачено на охорону та утримання будівель, які не використовуються в освітньому процесі та не придатні до експлуатації.

Натомість не було вжито достатніх заходів, які б дозволили збільшити доходи навчальних закладів від оренди майна, що вилилося в недоотримання понад 6 млн₴

За результатами аудиту надано рекомендацій та пропозиції для виправлення виявлених недоліків. Про результати контрольного заходу також поінформовано правоохоронні органи.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги