Аптека на колесах: В Україні з’явився перший мобільний аптечний пункт. ФОТО

моз,аптека,мобільна

Перша мобільна аптека в Україні розпочала свою роботу у Харківській області.

Вона доставлятиме ліки у села та селища у 80 населених пунктів регіону, які не мають стаціонарних аптечних пунктів, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

За даними МОЗ, наразі аптечні пункти працюють лише у невеликій кількості сіл України, що суттєво ускладнює доступ мешканців до лікарських засобів.

"Для того, щоб вирішити це питання, ми створили можливості для функціонування мобільних аптек в селах. Сьогодні на Харківщині починає свою роботу перша мобільна аптека. Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі і за державною програмою "Доступні ліки", тобто безоплатно або з невеликою доплатою", – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Аптека на колесах: В Україні з’явився перший мобільний аптечний пункт 01

Мобільні аптеки можуть відпускати як лікарські засоби за рецептом, так і безрецептурні, а асортимент визначатиме власник аптеки. Всі рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом як паперовим, так і електронним.

Аптека на колесах: В Україні з’явився перший мобільний аптечний пункт 02

Такі мобільні аптеки також відпускатимуть лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою "Доступні ліки". Водночас у мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Аптека на колесах: В Україні з’явився перший мобільний аптечний пункт 03

Як повідомлялося, ще на початку серпня минулого року Кабмін ухвалив постанову, якою дозволив ліцензіатам з роздрібної торгівлі лікарськими засобами утворювати мобільні аптечні пункти.

Мобільні аптеки працюватимуть у вигляді транспортного засобу та виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Також, на період воєнного стану, мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій. Автомобіль-аптека повинен мати касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги