Битва за мільярди: чому затягують будівництво Національного військового кладовища

Битва за мільярди: чому затягують будівництво Національного військового кладовища

Минулого тижня розкрилася справжня причина затягування будівництва Національного меморіального військового кладовища

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис журналістки Тетяни Даниленко.

Виявилося, що причина цього — не обурені мешканці чи імпотенція Міністерства у справах ветеранів (хоча й це має місце), а банальна корупція.

У травні 2023 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким проєкт будівництва кладовища мав бути реалізований у Биківні. Батькам загиблих героїв пояснювали, що це місце вже має потрібне цільове призначення, тому реалізація буде швидшою. Незважаючи на те, що родини не були в захваті від цього рішення (вони з весни 2022 року обговорювали іншу локацію в межах міста, і мер Києва Віталій Кличко погоджувався на це), вони зрештою погодилися, щоб прискорити процес.

Однак влітку 2023 року проєкт несподівано зупинився. На зустрічі з родинами полеглих захисників Київщини та Маріуполя міністр Юлія Лапутіна почала поводитися грубо, а очільник Інституту національної пам’яті разом з нею заявили, що Биківня більше не підходить, і потрібно шукати інше місце. Від Офісу Президента з родинами зустрічався Георгій Біркадзе, який представляв державу. Він, разом з Лапутіною та іншими посадовцями, переконував батьків загиблих, що єдиним можливим варіантом залишається Гатне. Враховуючи, що багато родин змушені тримати тіла своїх близьких у моргах або навіть вдома, вони були змушені погодитися і на це.

Тоді прем’єр-міністр Денис Шмигаль публічно пообіцяв, що поховання на меморіальному кладовищі розпочнеться у першому кварталі 2024 року.

Але зараз, коли вже наближається останній квартал 2024-го, будівництво навіть не почалося. Натомість держава проводить тендер із низкою дискримінаційних вимог, який виграє консорціум, створений під цей тендер. Як з’ясувалося, учасники цього консорціуму мають зв’язки з Георгієм Біркадзе та забудовником Юрієм Голиком, які є фігурантами одного з проваджень НАБУ. Виходить, що Біркадзе з самого початку переслідував власні бізнес-інтереси, а не інтереси держави.

Читайте також: Фігурант "зливів" НАБУ екс-голова Броварської РДА Біркадзе причетний до махінацій навколо будівництва меморіального кладовища

Минулої п’ятниці забудовники, представники Міністерства у справах ветеранів, Інституту національної пам’яті та майбутнього меморіалу провели прес-конференцію, намагаючись пригасити медіаскандал. Проте переможці тендеру не змогли надати переконливих доказів свого будівельного досвіду, а також причин свого інтересу до цього проєкту. Вони також не змогли переконливо спростувати підозри, що вони є підставними особами.

Зараз залишається невідомо, чи буде скасовано цей скандальний тендер. На прес-конференції було сказано, що «якщо у фірм знайдуть російське походження, то так». Виявилося, що у проєкті є «всього один» гравець, пов’язаний з Росією — постачальник граніту для плит та хрестів. Варто згадати, що саме це питання було предметом дискусій: що обрати — традиційний для Європи пісковик чи граніт? Вибрали граніт, оскільки гроші самі себе не зароблять, особливо якщо ти під санкціями за зв’язки з Росією.

А тим часом минає третій рік без кладовища. Перші герої війни, які віддали своє життя, щоб зупинити ворога, досі залишаються в моргах і квартирах своїх рідних.

Відповідальні посадові особи вдають дурника і продовжують топити родини загиблих у безкінечних обговореннях на круглих столах та конференціях, де все вже наперед визначено. Тим часом бізнесмени продовжують боротися за кожен державний мільярд і кожен шмат власності та землі. І це в той час, коли без героїзму військових і перші, і другі давно б шукали собі місце в гаремі Кадирова — і то в кращому випадку.

Нагадаймо, що постачальником граніту для будівництва військового кладовища стала компанія підсанкційного бізнесмена.

Аналитика

Теги