Понад 20 країн НАТО досягли витрат на оборону в 2% ВВП. Десять років тому їх було лише три

Єнс Столтенберг в Брюселі

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що станом на зараз рекордна кількість держав-членів Альянсу виконує цільовий показник витрат на оборону в 2% ВВП.

Про це Столтенбенг заявив під час виступу в аналітичному центрі Wilson Center у Вашингтоні, передає Європейська правда.

Говорячи про обороноздатність НАТО, Столтенберг констатував, що "європейські держави нарощують оборонні витрати до рекордних рівнів".

Він нагадав, що у 2014 році лише три члени Альянсу – США, Греція і Велика Британія – виконали встановлений тоді цільовий показник у 2% ВВП.

"Сьогодні я можу оголосити, що цього року понад 20 держав-членів витратять щонайменше 2% ВВП на оборону. Це добре для Європи і добре для Америки", – сказав Столтенберг, не уточнивши, про які саме держави йдеться.

У лютому цього року Столтенберг повідомляв, що за 10 років російської війни проти України вшестеро більше держав-членів НАТО досягли витрачання понад 2% ВВП на оборону.

"У 2024 члени НАТО в Європі інвестують (витратять на оборону, – ред.) $380 млрд. Це вперше перевищить 2% їхнього спільного ВВП", – заявляв тоді Столтенберг.

"Я очікую, що цього року 18 союзників витрачатимуть 2% ВВП. І це також рекорд. Це збільшення у шість разів від 2014 року, коли тільки три союзники відповідали цій вимозі", – також додав він.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги