Грузія: на акції проти закону «про іноагентів» є затримані, президентка закликає припинити розгін мітингарів

Правоохоронці також застосували водомет для розгону учасників акції

Правоохоронці почали затримувати учасників мітингу перед парламентом, передає проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу» увечері 30 квітня.

Поліція застосувала сльозогінний газ біля будівлі парламенту Грузії. Також деякі учасники акції стверджують, що правоохоронці застосували гумові кулі. Є постраждалі, яким співробітники швидкої допомоги надають першу допомогу на місці.

Правоохоронці також застосували водомет для розгону учасників акції. До цього пролунало попередження про використання спецзасобів.

Раніше учасники мітингу на вулиці Читадзе спробували забрати встановлені там загородження та перекрити ними дорогу.

До цього силовики застосували перцевий газ, внаслідок чого постраждали кілька громадян. У Міністерстві внутрішніх сил пояснили застосування спецзасобів «непідкоренням законним вимогам правоохоронців». Згодом у відомстві заявили, що акція нібито «вийшла за рамки закону».

Згодом президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала міністра внутрішніх справ «негайно припинити розгін мирної акції». Вона також звернулася до омбудсмена країни із вимогою відреагувати «для припинення будь-яких необґрунтованих і неправомірних дій спецназу».

«Ясно видно, що акція проходила мирно, жодної небезпеки вона не становила, жодної загрози порядку не було. Соромно, що ви виступили проти молоді, коли заявляєте про свою національну приналежність, соромно, що ви апелюєте до своєї віри та починаєте насильство під час Страсного тижня», – написала Зурабішвілі у своїй фейсбук-сторінці.

Ввечері 30 квітня у Тбілісі представники неурядового сектору, громадянські активісти, опозиція й молодіжні організації і рухи перекрили проспект Руставелі, закликаючи владну партію негайно відкликати суперечливий законопроєкт.

30 квітня законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» був винесений на розгляд парламенту Грузії у другому читанні, втім лідер парламентської більшості Мамука Мдінарадзе заявив, що його обговорення може тривати кілька днів.

Більшість парламенту Грузії 17 квітня схвалила документ у першому читанні. Партія «Грузинська мрія» стверджує, що законопроєкт має на меті стимулювати прозорість неурядових організацій і засобів інформації, фінансованих з-за кордону.

План влади викликає спротив значної частини суспільства. Громадські організації та опозиційні партії називають закон «російським» і вважають, що метою «Грузинської мрії» є ліквідація організацій, які опікуються розвитком демократії, і блокування процесу вступу до Євросоюзу.

Євросоюз і Сполучені Штати неодноразово попереджали грузинську владу про те, що ухвалення закону негативно вплине на просування Грузії на шляху до Євросоюзу.

Законопроєкт, ініційований парламентською більшістю «Грузинської мрії», оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, «організаціями, що захищають інтереси іноземної держави». Вони мають бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та щороку заповнювати фінансову декларацію.

Неурядові та медійні організації, які фінансуються західними донорами, стверджують, що їхні доходи вже задекларовані та прозорі, тому справжня мета влади – обмежити діяльність організацій, які опікуються правами людини, питаннями корупції та іншими.

Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні, «Грузинська мрія» може в середині травня.

Багатотисячна «Хода за Європу» у Тбілісі проти «закону про іноагентів у путінському стилі» (фотогалеря)

Багатотисячна «Хода за Європу» у Тбілісі проти «закону про іноагентів у путінському стилі» (фотогалеря)

Сльозогінний газ і троянди... Майже 20 000 людей вийшли на вулиці столиці Грузії 28 квітня, закликаючи уряд відмовитися від законопроєкту про «іноземний вплив». Це закон за російським зразком, як попереджють у ЄС, підірве європейські прагнення Тбілісі

Форум

Аналитика

Теги