Путін перед виборами роздав обіцянок щонайменше на $110 мільярдів

президент,рф,володимир,путін

Президент РФ Владімір Путін напередодні виборів пообіцяв трильйони рублів додаткової державної підтримки, такої як податкові пільги для сімей з дітьми та додаткові кошти для регіонів із низьким рівнем народжуваності.

Під час послання законодавцям та іншим представникам російської еліти Путін, який у середині березня переобиратиметься на п’ятий президентський термін, не скупився на обіцянки, озвучивши заходи підтримки практично всіх сфер життя, передає The Moscow Times.

За підрахунками Reuters, лише озвучені ним та чиновниками ініціативи налічують понад 10 трлн руб. (близько $110 млрд) на горизонті найближчих шести років.

Найвитратніші статті з названих Путіним – 4,5 трлн руб. на модернізацію комунальної інфраструктури та 1 трлн руб. на будівництво, ремонт та оснащення лікарень та поліклінік.

Ще 700 млрд руб. Путін пообіцяв виділити на створення цифрових платформ у ключових галузях економіки та соціальної сфери, по 400 млрд руб. – на капремонт дитячих садків, шкіл та будівництво університетських кампусів, 360 млрд руб. – на реконструкцію набережних, парків та скверів, а також на модернізацію інфраструктури аеропортів

Продовження програми материнського капіталу до 2030 року додатково коштуватиме 600 млрд руб.

Путін також наказав списати дві третини заборгованості регіонів за бюджетними кредитами, що, за його оцінкою, дозволить суб’єктам зберегти близько 200 млрд руб. щорічно з 2025 по 2028 рік. Таким чином федеральному бюджету це коштуватиме 800 млрд руб. випадаючих доходів за чотири роки.

Обсяг витрат на такі заходи, як продовження до 2030 року пільгової сімейної іпотеки, збільшення податкових відрахувань для сімей з дітьми, підвищення мінімальної зарплати російська влада поки що не озвучила.

Заплатить за передвиборчі обіцянки бізнес та населення – Путін натякнув на запровадження прогресивної шкали податку на доходи фізосіб, заявивши про необхідність підвищення податкового навантаження для заможних фізосіб та компаній.

Глава Мінфіну РФ Антон Силуанов сказав, що всі анонсовані у посланні ініціативи не призведуть до розбалансування бюджету та коштів вистачить.

Минулого року Силуанов казав, що з 2019 по 2022 рік влада вже збільшила витрати федеральної скарбниці в півтора рази, попереджаючи, що далі нарощувати витрати неможливо. У результаті 2024 року на тлі збільшення військових витрат на розв’язану проти України війну витрати зростуть вже більш ніж удвічі до 2019 року, з 18 трлн руб. до 36,6 трлн руб.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги