Російська влада почала штучно погіршувати якість роботи YouTube,

Проблеми із YouTube фіксують у Росії

Російська влада повідомила всіх найбільших операторів зв’язку в країні про уповільнення швидкості відтворення відео на YouTube до 128 кілобіт на секунду.

Про це розповіло джерело на телекомунікаційному ринку РФ, передає Meduza.

Як зазначається, швидкості в 128 кілобіт на секунду має вистачити для нормального прослуховування аудіо або перегляду відео з роздільною здатністю не вище 240p. При виборі відео з більш високою роздільною здатністю користувачі швидше за все зіткнуться з відчутними затримками під час завантаження.

За словами джерела видання, влада Росії поки вирішила "не вимикати (YouTube, – ред.) повністю, але сильно сповільнити".

"Усім операторам зв’язку задали рекомендований рівень (швидкості відтворення роликів на платформі, – ред.) – 128 кілобіт на секунду на домашньому інтернеті", – уточнив співрозмовник.

Ще одне непряме підтвердження цього рішення влади сьогодні з’явилося у телеграм-каналі "Російський ритейл та бізнес". Це знімок екрану повідомлення підмосковного інтернет-провайдера "ОНС24", який попередив абонентів про уповільнення відеохостингу до "недозвольних швидкостей" та можливе закриття всіх сервісів Google у Росії.

Технічно уповільнення здійснюється через спеціалізоване обладнання – технічні засоби протидії загрозам, – встановлене на мережах операторів зв’язку та контрольоване Роскомнаглядом.

На мобільному інтернеті зі швидкістю відеохостингу поки не має бути проблем, проте "деградація" відбувається і на смартфонах, "просто не така суттєва", додало джерело.

Блокування YouTube у Росії

Раніше повідомлялося, що відеохостинг YouTube перестав відтворювати відео у високій якості в більшості браузерів на території Росії, встановлених на стаціонарних комп’ютерах і ноутбуках. Проблеми з трансляцією виникають у Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox та Mi Browser.

Перед цим повідомлялося, що швидкість завантаження роликів на відеохостингу YouTube в Росії може знизитися на 70%.

За два тижні до того в Росії різко впала швидкість завантаження відео на YouTube. Роскомнагляд заявляв, що виною всьому знос обладнання Google. Однак IT-фахівці з’ясували, що поточні проблеми із завантаженням роликів на YouTube пов’язані не з цим, а з тим, що влада навмисно уповільнює домен googlevideo.com, з якого відтворюється відео.

Джерело, близьке до Адміністрації президента РФ, та джерело в компанії, яка займається збором інформації для силових структур, заявило, що плани блокування в Росії відеохостингу YouTube вийшли на фінішну пряму. Так, доступ до YouТube, аудиторія якого в Росії перевищує 20 млн людей, може бути обмежений вже у вересні.

Минулого тижня три дні поспіль збої зазнавали додатків та онлайн-систем найбільших російських банків, включно зі "Сбербанком", ВТБ, "Газпромбанком" і "Россельхозбанком", а 25 липня впала Система швидких платежів Банку Росії, через яку громадяни можуть здійснювати перекази без комісій за номером телефону.

Також, за даними DownDetector, спостерігалися проблеми з доступом до соцмереж VK і Discord та додатку мережі супермаркетів "Пятерочка".

Середньодобове охоплення YouTube у Росії становить 55,4 млн осіб. Російська влада виношує плани блокування популярного відеохостингу з самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема тому, що він став головною платформою для опозиційного та антивоєнного порядку денного.

За даними Mediascope, у квітні цього року число росіян старше 12 років, які за останній місяць хоча б раз користувалися YouTube, становило 95,86 млн осіб.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги