Найбільший виробник вина в Росії після націоналізації залишився без імпортного обладнання

вино

Найбільший російський виробник вина "Кубань-Вино" та інші підприємства групи компаній "Аріант", які перейшли під контроль держави, зіткнулися з труднощами в постачвках закордонних запчастин та обладнання після націоналізації.

Про це повідомило джерело, близьке до "Аріанта", передає The Moscow Times.

Як зазначається, проблема обумовлена ​​зміною статусу підприємств на державне, а також фінансовими труднощами, які виникли в компаній після зміни власника.

"Наразі постачальники-нерезиденти відмовляються від виконання контрактів для виноробні, оскільки відвантаження на адресу державного підприємства перебуває під посиленим наглядом. З кінця травня "Кубань-Вино", як і інші активи ДК "Аріант", були передані в управління структурі "Россельхозбанку". Банк перебуває під санкціями ЄС та низки інших країн, а також був відключений від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT у червні 2022 року", – пояснив співрозмовник.

Виконання інших інвестиційних проєктів "Кубань-Вино" опинилося під загрозою через брак коштів, оскільки рахунки виноробні, як і інших підприємств ДК "Аріант", потрапили під арешт ще 28 березня, що призвело до зупинки позикового фінансування, необхідного зокрема для розрахунків із постачальниками.

Як зазначив заступник генерального директора "Кубань-Вино" Євгеній Ємельянов, у Росії майже все обладнання, яке використовується у виноробній галузі, – імпортне.

За словами засновника Vine&Wine Consulting Леоніда Фадєєва, до 2022 року технологічне обладнання російські винороби закуповували у двох основних країнах – Франції та Італії. Наразі великі виробники відмовляються працювати в Росії через побоювання потрапити під санкції за таку співпрацю, зазначив Фадєєв.

Нагадаймо, в квітні цього року російський суд за позовом Генпрокуратури РФ вирішив стягнути на користь держави активи ДК "Аріант" – найбільшого в Росії виробника вин, що належить сім’ї ексвласника "Челябінського електрометалургійного комбінату" Юрія Антіпова.

Рішення винесено за позовом про стягнення 105 млрд руб. з Антіпова та його родини.

Група "Аріант" – найбільший виробник вина та власник виноградників у Росії. До складу групи входять дві виноробні, агрофірма "Південна" (власник виноградників), агрофірма "Аріант" (виробник свинини та м’ясної продукції). У 2020 році продаж вина перевищив 90 млн пляшок, м’ясної продукції – 92 тис. тонн. Група також виробляє горілку, ром і джин.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги