Європейським авіакомпаніям доведеться підвищити ціни на квитки через витрати на скорочення викидів

самолет

Авіакомпанії в Європі будуть змушені підняти ціни, щоб фінансувати витрати на скорочення викидів вуглекислого газу.

Про це заявив глава британсько-іспанської холдингової авіакомпанії International Consolidated Airlines Group (IAG) Луїс Гальєго, передає Financail Times.

За словами Гальєго, перехід на більш чисте та дорожче екологічно чисте паливо "матиме великий вплив" на галузь і змусить деяких людей відмовитися від перельотів.

"Літати буде дорожче. Це проблема, ми намагаємося підвищити ефективність, щоб пом’якшити це, але це вплине на попит", – сказав Гальєго.

Він додав, що європейські авіакомпанії можуть стати менш конкурентоспроможними через жорсткі цілі блоку щодо досягнення нульового чистого показника викидів (net zero) в Євросоюзі, що передбачають зокрема доведення частки екологічного пального в авіаіндустрії до 6% до 2030 року.

"Ми згодні з декарбонізацією, але я думаю, що нам потрібно робити це послідовно в усьому світі, щоб не поставити під загрозу європейську авіацію", – сказав Галлего.

Екологічне авіаційне паливо (SAF) виготовляється з низки невикопних джерел палива, від відпрацьованої кулінарної олії до сільськогосподарських культур, і може викидати на 70% менше вуглекислого газу, ніж традиційне реактивне паливо. Проте його виробляється дуже мало – менше 1% загального споживання авіаційного палива минулого року було отримано з екологічно чистих джерел, і це означає, що воно набагато дорожче за авіаційне паливо.

Сама IAG минулого року використовувала 12% світового SAF для своїх п’яти авіакомпаній, серед яких British Airways, Iberia та Aer Lingus.

Авіакомпанії закликають до більшої державної підтримки у Великій Британії та ЄС для збільшення пропозиції SAF та зниження витрат для споживачів.

"Реальність така, що у нас недостатньо SAF, а SAF у нас дуже дорогий", – сказав Гальєго.

Гальєго також наголосив на зниженні безплатних квот на викиди для авіакомпаній, що підвищує витрати на купівлю таких квот у межах єдиного механізму ЄС.

Минулого місяця Lufthansa стала однією з перших авіакомпаній, яка оголосила про додатковий збір на квитки для фінансування чистішого палива та декарбонізації. Франкфуртська група, яка керує авіакомпаніями Eurowings, Swiss і Austrian Airlines, а також німецьким авіаперевізником, заявила, що з наступного року стягуватиме комісію від 1 до 72 євро за квиток.

Наприкінці минулого року повідомлялося, що виробництво екологічно чистого авіаційного палива (SAF) у світі у 2023 році подвоїлося та перевищило 600 млн літрів.

Цього року очікується підвищення обсягів випуску більш ніж утричі – до 1,88 млрд літрів. Однак це становить лише 0,53% від загальних потреб авіаційної галузі у паливі.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги