Путін доручив росіянами самим збирати на пенсію сотні мільярдів рублів на рік

володимир,путін

Уряд Росії має домогтися того, щоб громадяни вклали сотні мільярдів рублів у "програму довгострокових заощаджень ", яка дозволить їм самостійно накопичувати на майбутню пенсію. Таке доручення дав президент РФ Владімір Путін.

Як повідомляє пресслужба Кремля, цього року, згідно з дорученням Путіна, перед владою є на меті зібрати з росіян 250 млрд руб. для участі в програмі, яка діє з 1 січня за участю недержавних пенсійних фондів. До 2026 року, за планом Путіна, громадяни повинні вкладати у самостійне накопичення пенсій суму, що дорівнює 1% ВВП. У грошовому вираженні це близько 200 млрд руб.в (виходячи з офіційного макропрогнозу Мінекономрозвитку РФ на 2024-2026 роки), передає The Moscow Times.

Відповідальним за залучення грошей у програму призначено особисто прем’єра Міхаіла Мішустіна. Він має відзвітувати перед Путіним 1 травня 2024 року, а потім доповідати раз на квартал, випливає з оприлюднених Кремлем документів.

У рамках програми росіяни матимуть змогу розміщувати кошти під гарантії держави в недержавних пенсійних фондах на мінімальний термін 15 років. Учасники програми будуть в індивідуальному порядку визначати з НПФ період виплати накопичень після виходу на пенсію (порціями або одним платежем), а також зможуть забрати гроші за "особливих життєвих ситуацій".

За даними Росстату, станом на листопад 2023 року середня пенсія в Росії становила 19,63 тис. руб. Номінально за рік пенсії стали більшими на 1099 рублів, або 5,9%, проте весь приріст "згорів" в інфляції, яка до листопада розігналася до 7,5%. У реальному вираженні, тобто з коригуванням зростання цін, пенсії в Росії скорочуються другий місяць поспіль: у жовтні вони знизилися на 0,7% (вперше з травня 2022 року), а в листопаді – на 1,4%.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги