Підозрюваний у незаконному збагаченні голова АМКУ Кириленко вніс 30 мільйонів застави,

Голова АМКУ Павло Кириленко

Підозрюваний у незаконному збагаченні голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко вніс заставу а розмірі 30 млн грн і перебуватиме під процесуальними зобов’язаннями, зокрема носитиме електронний браслет.

Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, передає Інтерфакс-Україна.

"Він вніс заставу, як раніше визначив Вищий антикорупційний суд", – сказано в повідомленні.

Раніше ВАКС обрав Кириленку запобіжний захід у вигляді застави 30 млн грн і процесуальних зобов’язань носіння електронного засобу контролю.

У ВАКС уточнювали, що підозрюваний, якого не тримають під вартою, протягом п’яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов’язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем і надати документ, який це підтверджує.

Крім того, в разі внесення застави підозрюваний носитиме електронний засіб контролю.

Водночас на нього буде покладено інші процесуальні зобов’язання: за першою вимогою прибувати до детектива, прокурора й до суду, не залишати межі Києва без дозволу детектива, прокурора або суду, повідомляти детективу, прокурору й суду про зміну місця проживання та місця роботи, утримуватися від спілкування з особами, зазначеними в ухвалі суду, здати на зберігання паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

У чому звинувачують голову АМКУ Кириленка?

Як повідомлялося, 14 серпня детективи НАБУ повідомили очільнику Антимонопольного комітету Павлу Кириленку про підозру у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн та декларуванні недостовірної інформації.

За даними слідства, у 2020-2023 роках Кириленко, обіймаючи посаду керівника Донецької ОДА, набув 21 об’єкт нерухомого майна та люксовий автомобіль шляхом реєстрації права власності на родичів своєї дружини. Дані про ці активи він у своїх деклараціях приховав.

Серед набутого посадовцем майна:

  • 7 квартир у містах Києві та Ужгороді загальною площею 688,5 кв. м;
  • будинок на понад 220 кв. м та 2 земельні ділянки під Києвом;
  • 2 гаражних бокси;
  • 6 машино-місць;
  • 3 нежитлових приміщення загальною площею понад 190 кв. м;
  • автомобіль "ВМW Х3".

Загальна вартість активів склала 61,7 млн₴ Водночас законні доходи чиновника та членів його родини не дозволяли здійснити таких покупок.

Приводом для розслідування стало оприлюднення журналістського розслідування "Радіо Свобода". Зоккрема, журналісти виявили, що родина Павла Кириленка у період 2020-2023 років придбала нерухомість і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень.

Йдеться про великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та чотири апартаменти з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини. При цьому, елітну нерухомість в Ужгороді купували вже під час повномасштабної війни.

Водночас ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно, а сам посадовець не вказував в декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.

Автор: Галина Ялівець

Аналитика

Теги