Не лише яйця по 17 грн: де на Київщині наживаються на харчуванні військових і до чого тут Тетяна Глиняна?

Не лише яйця по 17 грн: де на Київщині наживаються на харчуванні військових і до чого тут Тетяна Глиняна?

"Моя Київщина" продовжує розповідати про схематоз у системі закупівель Міноборони. Матеріал написаний на основі статті Тетяни Ніколаєнко “Звідки 4.7 млн у багажнику бухгалтерки Глиняної” для Цензор.нет.

Фото, зроблені БЕБ, наробили не мало шуму у мережі. На світлинах 4,7 млн євро готівки, які красиво розкладані у багажнику авто. Як повідомили правоохоронці, кошти перевозила бухгалтерка компанії (назву вони не вказали, але відомо, що ця компанію, поставила на адресу Міноборони продуктів на суму 14,5 млрд грн із ПДВ). Походження грошей жінка, звісно, пояснити не змогла.

“Спробу вивезти та приховати "чорну" касу детективи викрили під час слідчих заходів. Вирішується питання про накладення арешту на вилучені кошти", — зазначила пресслужба БЕБ.

Згодом у медіа вказували, що йдеться про компанію “Міт пром”, але її представники свою причетність заперечували.

Проте, як пише у своєму матеріалі Тетяна Ніколаєнко, ця справа стосується щонайменше двох компанії — ТОВ "Гранд Консалт", ТОВ "Актив Компані". Обидві з яких входять до групи Тетяни Глиняної. Тетяна стала відомої завдяки сканадльному постачанню яєць для ЗСУ по 17 гривень. Після чого бізнесменша ще й імовірно придбала готелі у Хорватії.

За даними статті Цензор.нет, ці компанії, які повʼязані із Тетяною Глиняної, постачали товар на Київщину.

“Улітку минулого року навіть попри виведення торгів у систему Прозорро там відбувся неконкурентний аукціон між двома компаніями групи, де переміг "Гранд консалт" (тендер UA-2023-05-25-013846-a-L1) з найвищою ціною за дободачу 147₴

Як свідчить аналіз, здійснений на замовлення Громадської антикорради та НАКО, у договорах ТОВ "ГРАНД КОНСАЛТ" ціни по Київській та Житомирській областях завищені, інколи у 2 рази, порівняно з іншими договорами у той самий період по інших областях.

Наприклад, цибуля зелена свіжа, зазвичай у цього постачальника у зимовий період по всіх договорах коштувала 85 грн/кг, а по Київській та Житомирській областях – 190-200 грн/кг.

Найдорожчі ціни на м’ясо та м’ясопродукти укладені в договорі із ТОВ "ГРАНД КОНСАЛТ" (№286/2/23/22 від 22.06.2023 – це той самий найдорожчий договір через Прозорро)” — написано у статті.

Далі журналістка пояснює, що махінації відбувалися у військовій частині Василькова. Там начальник дав вказівку кухарці видавати військовим продуктів харчування на 30% менше, ніж зазначено у первинних бухгалтерських документах. Після чого “зекономлені” продукти продавали за готівку.

Так, за даними Цензор.нет, військові продали 60 кг цукру, 15 кг макаронів, 4 мішки замороженого хека вагою майже 60 кг, 110 кг замороженої свинини, майже 30 кг стегон бройлера, 20 банок томатної пасти та іншу продукцію.

Очевидно, цього для махінаторів було недостатньо і ймовірно вони пішли далі.

“Але надалі новоспечені бізнесмени, судячи з матеріалів справи, вирішили, що тримати надлишок товару на базі небезпечно, тому "удосконалили" схему.

В результаті організатор схеми "вирішив організувати протиправну схему, яка полягала у повторному їх (продуктів харчування, – ред.) оприбуткуванні по бухгалтерському обліку на підставі фіктивних первинних бухгалтерських документів про їх нібито поставку у військову частину ТОВ "Актив Компані", яке на той час постачало продукти харчування у військову частину НОМЕР_1 на підставі укладеного з Міністерством оборони України Договору №286/2/22/75 від 23.12.2022", - йдеться у судовій ухвалі.

Це той самий контракт, де були прописані спочатку яйця по 17.

"Згідно з домовленістю, підроблені зведені акти невстановленою слідством службовою особою ТОВ "Актив Компані" повинні були подаватися у Міністерство оборони України для здійснення оплати, а незаконно отримані ТОВ "Актив Компані" у такий спосіб грошові кошти розподілятися між учасниками групи", — зазначається в матеріалах досудового слідства.

В результаті лише протягом червня — липня 2023 року було виписано неправдиві видаткові та товарно-транспортні накладні про постачання ТОВ "Актив Компані" у військову частину на загальну суму 1 393 170,89 грн.

У листопаді Міноборони заплатило "Актів компані" за контрактом. Після чого "невстановлена особа" вивела кошти з рахунків та розподілила їх між учасниками злочинної групи” — пояснює журналістка Цензор.нет.

У липні, за матеріалом колег, у липні до цієї схеми долучили представника компанії ТОВ "Гранд Консалт". Остання ТОВка виграла ту саму область і частини, які обслуговувало до того "Актив компані". Мова про тендер з найвищою ціною, про що йшлося вище.

“Слідством станом на січень 2024 року отримано докази, які свідчать про можливу фіктивність накладних про постачання в одну військову частину продуктів харчування від ТОВ "Гранд Консалт" на суму, яка перевищує 3 645 000 гривень, та від ТОВ "Актив Компані" на суму, яка перевищує 1 400 000₴

У грудні 2023 – січні 2024 ДБР оголосило підозри фігурантам схеми. До них застосували домашній арешт. Керівництво обох компаній Глиняної це ніяк не зачепило. Не кажучи вже про саму очільницю групи.Більше того, у квітні суди зняли арешт і з одного з арештованих.

Хоча слідство наполягало, що володіє доказами, що дають підстави підозрювати ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого йому злочину” — підсумовує Тетяна Ніколаєнко.

І повертаємося на початок. Чому ж цю схему повʼязують із Тетяною Глиняною? У статті Цензор.нет вказані такі аргументи:

Інформації про затримання бухгалтера БЕБ, щонайменше згадує компанію, що звинуватила його в зриві роботи. А з компаній, що постачає щось Міноборони в ті дні звинувачував БЕБ лише "Мітпром". За власниками там не проглядається Глиняна.

Але. Якщо відкрити останній лот, який виграв "Міт пром" і подивитись документи на потужності, то виявиться, що вони знаходяться в Білоцерківському районі, місті Узин, на вулиці Заводська 23 А.

Там же прописане ТОВ "Міт мікс", кінцевим власником якого є Назарій Березюк (судячи з усього – онук Глиняної). А керівником компанії є Ціліцька Людмила.Вона ж очолювала одне з найперших підприємств Глиняної – "Візит". Власне сам "Візит" теж зареєстрований за цією адресою (він то і виробляє ті самі консерви, які група Глиняної постачає). Там же прописана і "Преміум компані" — колишня компанія постачальник. "Міт мікс" фігурує у провадженні ДБР як компанія перевізник продуктів до військових частин.

А якщо подивитись на фото з обшуків БЕБ, то можна впізнати транспортний двір на Заводській.

Подумаєш, скажете ви, компанія, яка виграла тендерів на майже 4 мільярди гривень орендує приміщення. Але вона орендує потужність. Ну так, можна просто зайти з вулиці і взяти у Глиняної основний її актив в оренду. Людина все одно в Хорватії живе. За її версією навіть настільки добре, що за зароблені там гроші готелі купує. Правда, періодично сумки губить з грошима. Але то вже таке.

Втім це ще не все. Коли Громадська антикорупційна рада Міноборони аналізувала за підтримки НАКО договори на харчування, там знайшовся цікавий нюанс.

По рядку позицій ціни на продукти у договорах компанії ТОВ "ГРАНД КОНСАЛТ" та ТОВ "МІТ ПРОМ" збігаються до копійки (договори зимового періоду), а саме на:

картоплю свіжу;

маслини без кісточки;

оливки без кісточки;

перець стручковий свіжий червоний;

цибуля зелена свіжа;

картопля пізня;

капуста червоноголова свіжа;

свинина, печінка заморожена;

свинина, печінка охолоджена;

яловичина, печінка заморожена;

М’ясні субпродукти другої категорії;

Телятина (все);

М’ясо кролика, тушка охолоджена;

Камбала заморожена тощо” - доводить свою думку журналістка Тетяна Ніколаєнко.

Отож, як бачимо, навіть попри встановлені Міністерством оборони обмеження на ціни, "бізнесмени" продовжують обкрадати державу, сидячи за кордоном.

Аналитика

Теги