Кабмін готує підвищення тарифів на електроенергію, вони залежатимуть від обсягів споживання,

галущенко

До кінця травня Кабмін ухвалить остаточне рішення щодо розмірів нових тарифів на електроенергію для побутових споживачів.

https://interfax.com.ua/news/economic/988869.html

Про це міністр енергетики Герман Галущенко заявив, відповідаючи на запитання депутатів під час "години запитань до уряду" у Верховній Раді, передає Інтерфакс-Україна.

"Це питання на розгляді, сьогодні ми проводимо остаточні розрахунки, рішення буде ухвалено в найближчий тиждень, тобто до кінця травня", – сказав міністр.

За його словами, найімовірнішим сценарієм під час встановлення нових тарифів стане використання диференційованого підходу до споживачів залежно від обсягів використовуваної електроенергії.

"Ми наразі розглядаємо диференційований підхід. Я не думаю, що буде просто один тариф змінено на інший – буде диференціація залежно від обсягів споживання електроенергії", – зазначив Галущенко.

Читайте також: Буде складно без обмежень: У Міненерго закликали готуватися до важкої зими

Він додав, що наразі уряд здійснює розрахунки додаткових надходжень коштів від підвищення тарифів до бюджету, а також для енергоринку.

"Розрахунки є, ми їх верифікуємо з погляду того, які додаткові надходження отримає державний бюджет з погляду відповідної сплати дивідендів цими двома компаніями ("Енергоатом" та "Укргідроенерго", – ред.) та з погляду збалансування всього енергоринку", – сказав міністр.

Він пояснив, що чинні тарифи на електроенергію для населення не покривають собівартості її виробництва, зокрема компаніями "Енергоатом" та "Укргідроенерго", які виплачують різницю між ринковою ціною і тарифами для населення в межах виконання спеціальних зобов’язань (ПСО).

Нагадаймо, Кабінет міністрів з 1 червня 2023 року підвищив тариф на електроенергію для населення майже вдвічі – до 2,64 грн за кВт-год. Після підвищення тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросла орієнтовно на суму до 250 гривень.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги