Суд дозволив спеціальне розслідування щодо заступника голови Держдуми РФ Бабакова

бабаков

Печерський районний суд міста Києва дозволив проводити спеціальне досудове розслідування відносно заступника голови Державної думи РФ Олександра Бабакова.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Зазначається, що ДБР повідомило про підозру Бабакову за виправдовування та визнання правомірною збройну агресію РФ проти України та тимчасову окупацію частини територій України у програмах російського пропагандиста Володимира Соловйова.

Також він голосував у Держдумі за низку федеральних законів щодо включення Запорізької та Херсонської областей, разом зі Снігурівським та Олександрівським районами Миколаївської області, до складу РФ.

Водночас депутат підтримав у голосуваннях всі злочинні рішення, пов’язані з воєнними діями проти України та порушенням територіальної цілісності нашої держави.

"Результатом умисних дій російського депутата є численні людські жертви серед українських військовослужбовців та мирного населення, пошкодження і знищення об’єктів цивільної, критичної та військової інфраструктури в Україні", – наголосили в ДБР,

Бабакову повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України) КК України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Минулого тижня Служба безпеки оголосила в розшук заступника голови Державної думи РФ Олександра Бабакова, який є одним із власників енергетичної компанії VS Energy.

Як повідомлялося, 24 листопада 2022 року працівники ДБР спільно зі співробітниками СБУ та прокурорами Офісу генпрокурора провели обшуки в енергетичній компанії VS Energy, що володіє низкою українських обленерго.

11 листопада Печерський районний суд Києва наклав арешт на частки в українських підприємствах та цінні папери, кінцевими власниками яких є депутат Держдуми РФ Олександр Бабаков, член комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Євгеній Гінер та так званий "злодій в законі" на призвісько Міша "Лужнецький" Міхаіл Воєводін.

Зокрема, арештовано частки в статутних капіталах п’яти компаній: АТ "Житомиробленерго" (95,54%), АТ "Херсонобленерго" (99,99%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), АТ "Чернівціобленерго" (96,78%) та АТ "Рівнеобленерго" (93,24%). Цими частками в різних пропорціях володіють ТОВ "ВС Груп Менеджмент" та нідерландські "ВС Енерджі Інтернешнл Н.В." і Washington Holdings B.V., які об’єднанні в групу VS Energy.

Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію два рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня, одним з яких санкції запроваджено і щодо Бабакова, Гінера та Воєводіна. Бабаков також перебуває під санкціями США та ЄС. У 2014 році він голосував за анексію Криму.

У червні минулого року Державному бюро розслідувань (ДБР) та Офісу генерального прокурора не вдалося забезпечити арешт акцій обленерго групи VS Energy, пов’язаної із заступником голови Держдуми РФ Олександром Бабаковим та його партнерами. У задоволенні відповідного клопотання відмовив Київський апеляційний суд, оскільки правоохоронці нібито не змогли довести звя’зок VS Energy з росіянами. Формально компанії групи оформлені на громадян країн ЄС, однак вони мають тісні зв’язки з бізнесом Бабакова і Гінера.

Автор: Юлiя Недашківська

Аналитика

Теги