Наслідки падіння рубля: Росіян попередили про підвищення цін на "Москвичі" та "Жигулі" ще на 25%

путін

Наступного року нові автомобілі в Росії подорожчають на 10-25%, зростання цін очікується майже у всіх сегментах.

Про це пише російська редакція Forbes із посиланням на місцевих дилерів.

За їхніми словами, більшість російських виробників хотіли підняти ціни ще 2023 року, але не хотіли "залишитися з підвищеною ціною на самоті".

Російські дилери прогнозують, що ціни на нові авто у РФ зростуть вже у перші місяці нового року.

"З початку 2024 року очікується зростання вартості нових автомобілів до 10% практично у всіх сегментах. Багато виробників зацікавлені у збільшенні вартості авто, оскільки хочуть встановити баланс між цінами та поточним курсом валют", – пояснив гендиректор "АвтоСпецЦентру" Андрій Терлюкевич.

З ним погодився голова російського дилера "Автодом" Андрій Ольховський, вказавши, що компанія очікує на "зростання вартості автомобілів майже у всіх брендів".

За його словами, більшість виробників хотіли б підняти ціни вже в поточному році, "але не мають бажання залишитися з підвищеною ціною на самоті".

"У результаті всі чекають нового року, щоб збалансувати курс валюти та вартість автомобілів", – пояснив топменеджер.

Читайте також: Путін вимагає припинити називати Росію бензоколонкою після рекордних видатків на зброю

Хоча більшість автоконцернів у грудні не заявляли про підвищення цін, деякі "все одно вже збільшили прайси наступного року", додав голова дилерського напряму автомобільного маркетплейсу Fresh Євген Житнухін.

"Наприклад, Lada Niva Legend та Niva Travel 2024 року в новому році коштуватимуть на 100 000 та 26 000 рублів дорожче. У середньому вартість нових автомобілів усіх брендів наступного року може збільшитись до 25%", – повідомив він.

На його думку, основними причинами підвищення цін є зростання ключової ставки, підвищення утильзбору, проблеми з логістикою і розмитненням автомобілів, а також дефіцит нових авто на російському ринку.

Він додав, що передумов для зниження цін на вторинному ринку також немає. Вартість вживаних авто "залежить не тільки від курсу рубля, а й від доступності логістичних маршрутів, якими здійснюється доставка запчастин та витратних матеріалів", при цьому "експортні обмеження з боку багатьох європейських країн продовжують діяти, а попит на ринку залишається високим".

"Коли нові автомобілі дорожчають, авто з пробігом автоматично підвищуються в ціні", – підтвердив керівник "Автодому" Ольховський.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги