Білий дім підтримав законопроєкт про конфіскацію $300 мільярдів заморожених активів РФ на користь України

байден,зеленський

Адміністрація президента США Джо Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить їй конфіскувати близько $300 млрд заморожених російських активів, щоб надати їх на відновлення Україні.

Про це пише Bloomberg з посиланням на меморандум Ради нацбезпеки до комітету Сенату у закордонних справах.

"Законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України", – йдеться в меморандумі Ради нацбезпеки – одному з трьох таких повідомлень, з якими ознайомилося видання.

Байден підтримує відповідний крок на тлі блокування республіканцями в Конгресі виділення Україні понад $60 млрд фінансування, частково через побоювання, що Вашингтон несе надто великий фінансовий тягар, пише Bloomberg.

Зазначається, що Білий дім намагається врівноважити це із занепокоєнням, що такий крок може заплямувати репутацію фінансової системи США та спровокувати втечу від долара.

Адміністрація Байдена також хоче узгодити цей крок із союзниками по "Великій сімці", особливо в Європі, де зберігається близько $200 млрд заморожених російських активів і де підтримка конфіскації, особливо в односторонньому порядку, була прохолодною.

За словами чиновника Білого дому, Рада нацбезпеки підтримує цей захід як частину низки інструментів, які США розглядають для того, щоб змусити Росію заплатити за збитки, завдані війною. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько 411 мільярдів доларів.

Очікують, що ця тема буде піднята на зустрічі лідерів G7 в річницю вторгнення РФ в Україну наступного місяця, повідомило Bloomberg джерело, яке побажало залишитися невідомим.

Читайте також: ЄС планує передати Україні $15 мільярдів доходів від заморожених активів РФ. Але деякі країни побоюються конфіскації

Раніше ЗМІ писали, що країни "Великої сімки" активізували переговори щодо конфіскації російських активів, заморожених після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Це може бути повʼязано з тим, що ЄС поки що не вирішив питання про виділення Україні 50 млрд євро, а Конгрес США зволікає з ухваленням пакета допомоги Києву на $61 млрд.

Як повідомлялося, Єврокомісія 12 грудня представила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України доходів від заморожених російських активів, це рішення ще має затвердити Європейська рада.

За оцінками Єврокомісії, це принесе до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду.

Автор: Юлiя Недашківська

Аналитика

Теги