Наслідки блокади кордону: Найбільші заводи на Закарпатті змушені скорочувати виробництво

jabil

Через блокування пунктів пропуску та черги на кордоні України з країнами ЄС найбільші заводи на Закарпатті, які виробляють комплектуючі для європейських автомобільних концернів, змушені скорочувати робочі зміни.

Про це голова Закарпатської ОВА Віктор Микита заявив в інтерв’ю Укрінформу.

"Так, ми маємо проблеми (через блокаду кордону з ЄС польськими та словацькими перевізниками, – ред.). Нині я щоденно особисто домовляюсь через консульські установи про те, аби витягнути якісь вантажівки з черги на кордоні, бо у нас стають виробничі потужності найбільших підприємств в області (мова йде про заводи "Джейбіл", "Ядзакі" та Флекс", що розташовані в різних громадах області, – ред.). Вони скорочують виробництво та робочі зміни", – розповів Микита.

Голова ОВА наголосив, що внаслідок блокади кордонів на Закарпатті люди втрачають роботу та зарплату.

"Я тримаю це на особистому контролі – щоб ці заводи не зупинилися. Для громади в Холмоку, наприклад, це втрати близько 30 млн грн податків, і це люди без роботи під час війни. Це страшне", – сказав Микита.

Читайте також: Блокада кордону: У Польщі застрягли сотні безпілотників та пікапів для ЗСУ

Як повідомлялося, ще влітку 2022 року чеська автомобілебудівна компанія Skoda Auto AS вже вирішила перенести частину виробництва кабельної продукції з України, щоб убезпечити себе від можливих збоїв у ланцюжку поставок.

В Україні знаходиться майже 40 заводів з виробництву джгутів електропроводів для автомобілів, але після нападу Росії частина з них призупинила виробництво, писала Financial Times. Внаслідок цього автомобільні гіганти BMW та Volkswagen, до складу якого входить Skoda, були змушені тимчасово зупинити свої заводи по усій Європі через логістичні проблеми з постачанням комплектуючих в Україні.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги