Більше грантів: Німеччина пропонує переглянути новий пакет допомоги ЄС для України

зеленський,шольц

Уряд Німеччини підтримує пропозицію Єврокомісії виділити для України довгостроковий пакет допомоги на наступні чотири роки, але наполягатиме на перегляді її структури .

Про це радники німецького канцлера Олафа Шольца заявили на брифінгу напередодні чергового саміту ЄС, повідомляє Deutsche Welle.

Вони зазначили, що у канцелярії федерального канцлера вітають те, що Єврокомісія включила фінансову допомогу Україні до бюджетного плану ЄС на період з 2021 до 2027 року.

В Берліні також вважають, що передбачена на ці цілі загальна сума в 50 мільярда євро загалом відповідає потребам Києва, адже допомога Україні "залишається найвищим пріоритетом уряду Німеччини".

Водночас радники Шольца вважають, що структура чотирирічного фінансового пакету ЄС для України має передбачати більше прямих бюджетних дотацій і менше позик. У Берліні вважають, що збільшення державного боргу України матиме для неї негативні наслідки в майбутньому після закінчення війни і ускладнить виконання програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Крім того, в уряді ФРН скептично ставляться до пропозиції Єврокомісії наростити фінансову допомогу Україні за рахунок збільшення внесків на ці цілі країн-членів ЄС.

У відомстві федерального канцлера вважають, що частково знайти додаткові кошти для України можна було б шляхом їхнього перерозподілу з різних фондів Євросоюзу. Однак остаточне рішення щодо цього буде ухвалено лише на грудневому саміті ЄС, додали радники Шольца.

Читайте також: "Погані і дуже погані сценарії": Гетманцев розповів про ризики зменшення фінансової допомоги для України

Як повідомлялося, 17 жовтня Європарламент підтримав ініціативу Європейської Комісії щодо створення Фонду допомоги Україні Ukraine Facility на суму 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Ukraine Facility передбачає виділення кредитів на загальну суму 39 млрд євро на строк до 35 років з пільговим періодом до 2034 року. Ще 8 млрд євро – це гранти в рамках "Української інвестиційної рамки", це фінансування надходитиме через МФО.

Крім того, програма передбачає 2,5 млрд євро на гранти, технічну допомогу та інші заходи підтримки, у т.ч. покриття відсотків за кредитами на 39 млрд євро (орієнтовно 1-1,5 млрд євро), фінансування робіт із притягнення РФ до відповідальності, а також близько 500 млн євро на адміністрування самої програми Ukraine Facility.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, уряд України сподівається переконати Єврокомісію вже наступного року виділити 18 мільярдів євро фінансової допомоги для покриття дефіциту бюджету.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги