"Другий Орбан": Уряд Словаччини очолив противник допомоги для України

роберт,фіцо

Президентка Словаччини Зузана Чапутова в середу затвердила новий склад уряду країни на чолі з лідером партії Smer-SD Робертом Фіцо, який відзначився низкою антиукраїнських заяв.

Під час церемонії в Президентському палаці в Братиславі Чапутова зазначила, що перед новим урядом постає низка викликів, зокрема підвищення цін на енергоносії та продукти харчування, а також незадовільний рівень освіти та охорони здоров’я, повідомляє "Європейська правда".

Вона також висловила сподівання, що уряд Фіцо продовжить добрі відносини із сусідніми країнами, зокрема з Україною, яка перебуває в стані війни.

Своєю чергою Фіцо подякував Чапутовій за призначення його уряду, нагадавши, що є прем’єр-міністром вже вчетверте. Він також заявив, що новий уряд буде здійснювати "суверенну зовнішню політику".

При цьому на ключових для України посадах у новому уряді Словаччини опинились посадовці, які критикували підтримку Києва у війні проти Росії.

Зокрема, міністром закордонних справ Словаччини став Юрій Бланар – колишній інженер без дипломатичного досвіду. Він називав війну проти України "конфліктом між Росією і США", стверджував, що Київ "воює проти власного народу", та виступає проти передачі Україні зброї.

Міністерство оборони Словаччини очолив Роберт Каліняк – колишній очільник МВС країни, який подав у відставку після убивства журналіста Яна Куцяка та раніше був звинувачений у корупції.

Серед інших членів кабміну Роберта Фіцо, на яких звернули увагу ЗМІ, – міністерка культури Мартіна Шимковічова, що зробила 28 помилок у кандидатській заяві на 36 рядків.

Читайте також: Орбан отримав відстрочку на газ від Путіна і назвав Україну "фінансово неіснуючою країною"

Нагадаймо, після нещодавніх парламентських виборів у Словаччині формується новий уряд за участі євроскептичних та антиукраїнських сил. Спікером парламенту країни став колишній прем’єр Петер Пеллегріні, представник партії "Голос", яка входить до коаліції з політичною силою проросійського Роберта Фіцо.

Як повідомлялося, перемогу Фіцо на виборах гаряче привітав прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який систематично блокує надання допомозі Україні та став єдиним лідером країн ЄС, який особисто зустрічався з російським президентом Путіним після початку повномасштабної війни.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги