Водоканали вимагають підвищення тарифів на 50%

вода

Для повноцінної роботи водоканалів тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення у 2024 році необхідно підвищити на 50%.

Про це заявив президент Асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький, передає Укрінформ.

"Оскільки тарифи на цей рік не були встановлені, то на 2024 рік їх треба підвищити приблизно на 50%", – заявив Новицький.

Він нагадав, що востаннє тарифи для водоканалів переглядалися у 2021 році на 2022 рік. Влітку 2023 року їх планували підвищити на третину, але рішення скасували.

"У минулому році відбулося збільшення окремих складових (тарифу, – ред.), як от вартість електричної енергії, матеріалів, обладнання для ремонту, реагентів. Загалом вартість складових зросла у 1,5-3 рази. Крім того, у 2021 році, коли встановлювали тариф, не врахували заробітну плату. Зараз вона середня по галузі – приблизно 10 тис.₴ Через це у нас відбувається відтік кадрів", – пояснив Новицький.

Читайте також: Нацкомісія скасувала підвищення тарифів на воду після критики Зеленського

Як повідомлялося, наприкінці червня НКРЕКП встановила нові тарифи на воду для 33 водоканалів та АТ "Укрзалізниця". Середньозважене зростання склало 32%.

Однак президент Володимир Зеленський розкритикував рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на водопостачання для населення, назвавши його ганебним і непрофесійним. Наступного ж дня НКРЕКП скасувала своє рішення.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги