Російські компанії беруть на роботу десятки тисяч неповнолітніх через дефіцит робочих рук,

подростки

Роботодавці у Росії у 2023 році відкрили понад 42 тис. вакансій для підлітків від 14 років. Це майже втричі більше, ніж роком раніше, коли таких позицій було 14,5 тис.

Як пишуть "Вєдомості", про це свідчать дані рекрутингового сервісу HeadHunter, передає The Moscow Times.

Найчастіше неповнолітніх готові були брати на роботу кур’єрами, промоутерами, продавцями та касирами. Найбільша кількість запрошень припадає на сферу продажу та допоміжні бізнес-функції (адміністративний та обслуговуючий персонал).

Тенденцію найактивнішого найму на роботу неповнолітніх підтвердили в компаніях Superjob, Ozon, "Ашан" та інших.

В Ozon розповіли, що розвивають практику працевлаштування підлітків із 2022 року і зараз у компанії працює близько 50 осіб 16-17 років. "Ашан" у 2023 році працевлаштував 448 підлітків віком від 14 до 17 років у 50 містах Росії.

"Залучати неповнолітніх стали частіше, і ми очікуємо на розвиток цього тренду ближче до літа, оскільки буде відкрито велику кількість тимчасових вакансій", – каже менеджерка з розвитку бренду роботодавця кадрового холдингу "Анкор" Анна Яковлєва. За її словами, інтерес до найму підлітків є також в агропромисловому секторі та в індустрії гостинності (хостес, офіціанти, співробітники готелів).

З 1 червня 2023 року набув чинності закон, що дозволяє наймати на роботу підлітків з 14 років за письмовою згодою батька та без спеціального дозволу органів опіки. Для бізнесу, який вміє працювати з неповнолітніми, це дає можливість мінімізувати дефіцит кадрів та економити на зарплатах.

За даними Superjob, на тлі вторгнення в Україну, мобілізації та еміграції 86% російських компаній зіткнулися з дефіцитом кадрів. Гостра нестача працівників спостерігається практично у всіх галузях. Це визнають транспортно-логістичні компанії (88%), промисловці (87%), торгові організації та підприємства сфери послуг (по 86%). Про кадровий голод також заявили 85% банків та 83% IT-компаній.

Автор: Юлiя Недашківська

Аналитика

Теги