Дивна компанія: хто привів до Зеленського підприємців з російським бекграундом

Дивна компанія: хто привів до Зеленського підприємців з російським бекграундом

Одразу після скандалу з арештом одіозного бізнесмена-інвестора Ігоря Мазепи, який завершився звільненням останнього, президент Володимир Зеленський створив Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану. Щоправда, замість «білого» бізнесу до складу цього органу увійшли представники проросійських олігархів, що мають інтереси в Київській області. Про кого йде мова – читайте в матеріалі «Моєї Київщини»

Створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану як консультативно-дорадчого органу при президентові має свою логіку. Утім, поява серед членів Ради вкрай скандальних особистостей, серед яких – ті, хто має російське коріння, виглядає явним факапом.

У суботу, 27 січня, голова Офісу президента Андрій Єрмак, який при Зеленському вже давно виконує функції такого собі віце-президента, зустрівся із членами Ради підприємців. Одразу ж звернуло на себе увагу те, що жоден з олігархів «вищої ліги» як-то Рінат Ахмєтов чи Віктор Пінчук в цю структуру не потрапили. Вочевидь, їм навіть в умовах війни питання «підтримки підприємництва» не надто болить.

А от представники інших олігархів своїх людей туди відрядили. Так, наприклад, до складу Ради увійшов один з найбільш вірних менеджерів Дмитра Фірташа – Дмитро Олійник. Поки шеф, відомий своєю багаторічною співпрацею з росіянами (заставу в Австрії на суму 125 мільйонів євро за нього вносив російський олігарх Василь Анісімов, який, за даними ЗМІ, є другом довіреної особи Путіна — Аркадія Ротенберг) все ніяк не дочекається екстрадиції до Штатів, Олійник бере участь у нарадах в Офісі президента. До речі, зараз він обіймає посаду голови Ради Федерації роботодавців України, яку до нього очолювали голова нині забороненої ОПЗЖ Юрій Бойко та власне сам Дмитро Фірташ.

На Київщині Дмитра Миколайовича знають по його активах в Гостомелі. Йдеться, зокрема, про ПАТ «Ветропак Гостомельський Склозавод» та ТОВ «Гостомель Авто Логістик Сервіс». Остання компанія, до речі, в системі українська аналітична онлайн-система для бізнесової аналітики YouContol пробивається як активи «Групи родини Фінкельштейн». Хто це такі? Ключові особи – громадянин Ізраїлю Яків Фінкельштейн (до 2021 року — Грибов) та Белла Фінкельштейн. Група має активи в лікеро-горілчаній промисловості (ТМ Nemiroff), виробництві будівельних матеріалів (ТОВ «Обербетон-Інвест"), сільському господарстві (ТОВ «Росток-холдінг»). А також в азартних іграх (онлайн-казино SlotsCity). Утім, живе громадянин Ізраїлю не на Землі Обітованній, а в Росії, під Москвою у селищі Клоково. Ось такі серйозні компаньйони у пана Олійника (чи все ж – у Дмитра Фірташа?).

Утім, окрім фірташівського представника знайшлося місце ставленику Василя Хмельницького – ще одного олігарха, який має давні бізнес-ниточки в Росії. Йдеться про Костянтина Єфименка, який потрапив у шорт-ліст бізнесменів (всього у Раді Зеленського знайшлося місце 7 особам) у якості президента ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА». Але тут варто обмовитися – Єфименко давно не є власником «Біофарми», адже в компанію зайшли німецькі інвестори. Що, втім, не заважає команді Хмельницького далі контролювати всі процеси – особливо фінансові – на підприємстві.

Утім, чомусь в Раді, якою фактично керує Андрій Єрмак, забули про інший цікавий актив, який належить Костянтину Єфименку. І який працює не лише в Україні, але і в Росії. Як раніше вже писала «Моя Київщина», усі роки російсько-української війни, яка триває з 2014 року, білоцерківський завод гальмівних колодок Tribo, що належить Костянтину Єфименко (а фактично входить у бізнес-групу Василя Хмельницього), продовжує вести бізнес із загарбниками.

Що ж до старшого партнера Хмельницького, то про його зв’язки з друзями дитинства Путіна Ротенбергами (зокрема, в ТРЦ Ocean Plaza) ні для кого не є особливим секретом. «Палився» Хмельницький і в нафтовому бізнесі на території РФ. У 2021 році у ЗМІ писали про те, що Український через офшор TKB Pacific Worldwide Oil Limited він виступав мажоритарним співвласником кількох активів Іркутської нафтової компанії (ІНК).

Загалом, складається якийсь дивний підбір кадрів у президентській Раді підприємців, де хвацько заправляє Єрмак. До речі, якщо додати ще співзасновника компанії «НЕПТІК» Артема Бородюка, який буквально менше тижня тому цілком офіційно повідомив про те, що його компанія стала ресейлером у російському месенджері Telegram, то картинка вимальовується взагалі вкрай дивна. Адже замість того, щоб на державному рівні вслід за Вконтактє закрити російську зомбо-мережу, наші ділки, яких треба «захищати в умовах воєнного часу» банально співпрацюють з російськими окупантами.

Висновки з цього робіть самі…

Аналитика

Теги