Нацбанк позбавив Пасенюка і Стеценка права голосу у банку "Авангард" після скандалу з преміями

пасенюк

Національний банк України (НБУ) позбавив права голосу акціонерів банку "Авангард" – власників фінансової групи ICU Костянтина Стеценка і Макара Пасенюка , кожному з яких опосередковано належить по 50% акцій банку.

За даними НБУ, відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, оверсайту платіжної інфраструктури ухвалив 22 січня, воно діятиме до усунення виявлених порушень, передає Інтерфакс-Україна.

Аналогічні заборони застосовано щодо 100% акцій банку, які безпосередньо належать компанії Westal Holdings Ltd, власником якої є ICU Holdings Limited Пасенюка і Стеценка.

Своєю чергою у банку "Авангард" вже пообіцяли оскаржити рішення НБУ у суді.

Нацбанк не повідомляє, що стало підставою для таких санкцій, проте відомо, що йдеться про суперечку про законність виплати "Авангардом" премій Стеценку та Пасенюку по 290 млн грн кожному.

Що відомо про мільйонні премії Пасенюка і Стеценка?

Раніше видання ZN.UA з’ясувало, що Стеценко та Пасенюк отримали по 290 млн грн премії за рахунок прибутку "Авангарду", який банк заробив завдяки сумнівній ситуації із заарештованими ОВДП "Міжнародного розрахункового банку" (колишній "Сбєрбанк Україна").

Цю дочку російського "Сбєрбанку" відправили на ліквідацію з початком повномасштабного вторгнення РФ, а її активи передали державі. Однак виявилося, що у березні 2022 року суд за клопотанням прокурора наклав арешт на ОВДП, які належали колишньому "Сбєрбанку" на 9 млрд₴ Відтак вони залишились на рахунках ICU в банку "Авангард", а кошти від сплати відсотків за ними і від погашення цих цінних паперів банк вкладав у депозитні сертифікати НБУ.

Завдяки арешту цінних паперів на вимогу прокурора, банк додатково заробив 630 млн грн, з яких 580 млн сплатив Стеценку і Пасенюку. Рішення про цю премію ухвалив кіпрський акціонер банку Westal Holdings, яким опосередковано володіють Стеценко і Пасенюк.

Нацбанк вважає це конфліктом інтересів, а також фактичною сплатою дивідендів, що в умовах воєнного стану заборонено. Через це регулятор визнав Стеценка і Пасенка не відповідними "кваліфікаційним вимогам щодо професійної придатності" і наказав банку звільнити їх з наглядової ради.

Самі Стеценко і Пасенюк не погоджувалися з рішенням Нацбанку і подали позови до суду з вимогою скасувати його, однак з наглядової ради банку "Авангард" їх все ж вивели.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги