Siemens ліквідує дочірню компанію і остаточно йде з Росії після 170 років роботи

Siemens остаточно йде з Росії

Німецький концерн Siemens AG планує ліквідувати свій підрозділ у Росії – ТОВ "Системс" (колишнє ТОВ "Сіменс").

Процедуру добровільної ліквідації російської компанії планують розпочати у лютому 2024 року у зв’язку з неможливістю продовжувати свою звичайну діяльність, пов’язану з імпортом товарів до РФ, повідомляє російський Інтерфакс із посиланням на звіт компанії за підсумками 2023 року.

У 2023 році виторг ТОВ "Системс" впав до 278,8 млн руб, порівняно із 6,32 млрд рублів роком раніше. Чистий збиток фірми становив 279,6 млн руб. На балансі компанії майже не залишилося активів, крім дебіторської заборгованості та грошових коштів на рахунках (у сумі – 843,6 млн руб.).

Що відомо про роботу Siemens в Росії?

Після запровадження санкцій ЄС проти Росії Siemens AG у березні 2022 року призупинив нові замовлення та постачання до країни. У травні того ж року концерн оголосив про намір піти з російського ринку після 170 років присутності у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Концерн Siemens розпочав роботу в Росії ще в середині XIX століття, співробітництво не припинялося навіть в період СРСР.

Як випливає зі звіту ТОВ "Системс", станом на кінець 2023 року в Росії було зареєстровано 18 структур, пов’язаних із Siemens AG. Частина з них вже ліквідована або знаходиться в процесі ліквідації, частина – змінила власників.

Наприклад, у жовтні 2022 року ПАТ "Інтер РАО" повідомило про купівлю частки Siemens Energy у розмірі 65% у спільному підприємстві з російським холдингом "Силові машини" – ТОВ "СТГТ". Також RAO Intertech B.V. (нідерландська структура "Інтер РАО") стала власником заводу Siemens Energy – ТОВ "Воронезький трансформатор" (колишнє ТОВ "Сіменс енергетика трансформатори").

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги