Євросоюз обіцяє виділити нове фінансування для України не пізніше березня,

фон,дер,урсула,ляєн

Європейський Союз обіцяє виділити Україні фінансову допомогу з нового пакету не пізніше березня поточного року.

Водночас параметри самого пакету допомоги ще обговорюються, повідомляє Euractiv із посиланням на джерела серед європейських дипломатів.

На випадок, якщо Угорщина продовжить блокувати виділення 50 мільярдів євро для України на наступні 4 роки, решта країни ЄС готують запасний план вартістю до 20 мільярдів євро.

Цей план передбачає надання державами-членами гарантій бюджету ЄС, що дозволить Європейській комісії позичати до 20 млрд євро мільярдів на ринках капіталу для України протягом 2024 року.

Незалежно від остаточних параметрів пакету, ЄС пообіцяв Києву надати фінансування не пізніше березня, додали джерела видання у ЄС.

Читайте також: ЄС планує передати Україні $15 мільярдів доходів від заморожених активів РФ. Але деякі країни побоюються конфіскації

Як повідомлялося, раніше Угорщина сигналізувала, що може розблокувати ухвалення нового пакета фінансової допомоги Україні від Євросоюзу у розмірі 50 млрд євро за умови, що фінансування переглядатиметься щороку.

Згідно з угорською пропозицією, ЄС щороку надаватиме Україні 12,5 млрд євро у вигляді грантів і кредитів, що за чотири роки складе запропоновані Єврокомісією 50 млрд євро. Однак влада України сподівається отримати від ЄС у 2024 році значно більшу суму.

Нагадаймо, у грудні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення рішення про зміни до бюджету ЄС, які включали середньострокову програму допомоги Україні на 50 млрд євро. Лідери держав ЄС зберуться на саміт 1 лютого, щоб повторно спробувати вирішити це питання.

Автор: Михайло Орлюк

Аналитика

Теги