Умєров хоче призвати на службу українських чоловіків за кордоном, але покарання для них не буде (оновлено)

умєров

Міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що планує наступного року призвати на військову службу українських чоловіків, які проживають за кордоном.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькому виданню Welt, передає hromadske.

Українців призовного віку від 25 до 60 років у Німеччині та інших країнах попросять з’явитися до призовних пунктів Збройних сил.

За словами міністра, до тих чоловіків, які не виконають прохання, застосують "санкції".

"Ми все ще обговорюємо, що буде, якщо вони не приїдуть добровільно", – додав він.

Згодом начальник управління преси та інформації Міністерства оборони Іларіон Павлюк пояснив, що таким чином міністр оборони Рустем Умєров закликає всіх українців приєднуватися до Збройних сил, але механізму покарання або юридичного тиску на чоловіків, які виїхали за кордон, немає.

"Міністр закликає приєднуватися до Збройних сил усіх громадян України, хоч би де вони перебували. Від того, що ви не отримали повістку, не зникла загроза Україні. Чи стосується це тих українців, які перебувають за кордоном? Безумовно. Захищати країну в час війни – конституційний обов’язок усіх громадян. Якщо питання про механізм покарання чи юридичного тиску на тих, хто за межами України, то зараз на порядку денному цього немає", – пояснив Павлюк у коментарі Інтерфакс-Україна.

Він також закликав українців, які залишаються в країні, не чекати повістки і мобілізуватися добровільно.

"Утім, ще раз про важливе: повістка – це лише повідомлення громадянину, що він потрібен державі для захисту. З цього погляду дивно очікувати особистого запрошення під кінець другого року повномасштабної навали. Чули про війну в Україні? То вважайте, що вас запрошено. Йдіть уже", – заявив Павлюк.

Він також пояснив, що в оприлюдненому інтерв’ю було зміщено акценти, а йшлося про необхідність донести до українців за кордоном, як важливо їм приєднатися до армії.

Як повідомлялося, через західний кордон за добу з України виїжджає близько шести тисяч чоловіків призовного віку, з них за системою "Шлях" як волонтери – по 150-200 чоловіків. Великий відсоток чоловіків, які виїжджають за кордон, мають довідки про непридатність до військової служби. Однак останнім часом збільшилася кількість чоловіків, які беруть шлюб з багатодітними мамами і, скориставшись цим, виїжджають.

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що Головнокомандуючий та Генштаб ЗСУ пропонують додатково мобілізувати 450-500 тисяч чоловіків, але для цього треба знайти додатково 500 мільярдів гривень.

Автор: Юлiя Недашківська

Аналитика

Теги